Anget

Anget Beelen (1960) is een multidisciplinaire kunstenaar die woont en werkt in Arnhem. Zij studeerde Monumentale Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch en Grafische Vormgeving in Eindhoven. Na haar studie heeft ze als projectmedewerker gewerkt bij diverse organisaties. Na 30 jaar, in 2016, is ze teruggekeerd naar de kunsten.

Uit haar werk spreekt een fascinatie voor de schoonheid en vergankelijkheid van de natuur. In recente werken uit de serie Natura Artis Magistra (de natuur is de leermeester van de kunst) construeert en assembleert zij – laag over laag – een schemerige wereld waarin we vogels, bloemen en gebladerte kunnen zien opdoemen. Er openbaart zich een vluchtig en vergankelijk beeld uit de natuur dat in één momentopname lijkt te zijn gefixeerd in de epoxyhars.
Kleuren, structuren, details van de natuur zijn laag voor laag toegevoegd en uiteindelijk gevangen in een beeldsynthese. Vogels en bloemen worden doorzichtig in hun omgeving, ze zijn zelf omgeving geworden, in meerdere lagen.

Een laatste en niet te onderschatten effect is de spiegeling van de reële omgeving in het werk. Zo kan de sfeer van het werk tot het laatst nog, en vanuit elke positie nog, veranderen voor de toeschouwer, de afbeelding treedt buiten zichzelf, de toeschouwer en zijn omgeving betreedt de geschapen wereld van het object. (mei 2021)

“In het werk van Anget Beelen lijken verf en andere materialen hun eigen gang te gaan en willekeurig het doek te zijn binnen getrokken, in grillige vormen en met een diepe gelaagdheid.
Met speciale techniek wordt verwering en huid gegeven aan het werk. De verf wordt gegoten, geschuurd of weer weggekrast. 
Contrasterend zijn de toevoeging van florale motieven waarmee associatie met puurheid en schoonheid wordt gemaakt, maar tegelijk ook herinnering aan vergankelijkheid en verval – zoals de natuur dit in zich heeft.” 
(J.P.W. Letschert | maart 2019)

Heeft u belangstelling voor het werk en wilt u het atelier bezoeken, neem dan contact op:
angetbeelen@outlook.com of 06 38 11 97 20

Bezoekadres | De Transformatie | Van Oldenbarneveldtstaat 90 in Arnhem
Alleen op afspraak